We merken dat de begrippen branding en marketing vaak door elkaar worden gehaald. Sterker nog, ze worden vaak tegenover elkaar gezet alsof je voor de één of de ander zou moeten kiezen. Terwijl ze volstrekt complementair zijn en helemaal niet zonder elkaar kunnen.
Sinds de extreme digitalisering van ons vak zien we wel steeds vaker dat branding wordt verwaarloosd en nadrukkelijker op marketing wordt ingezet. Dus op het ogenschijnlijke resultaat op de korte termijn. Dat is niet verstandig en dat lichten we graag toe in deze blog.
Branding draait om wie je bent en wat je betekent als merk: je identiteit, je kernwaarden en hoe je wilt dat doelgroepen je zien en beoordelen. Het is de basis waarop doelgroepen eventueel voorkeur voor jouw merk kunnen ontwikkelen. En op basis daarvan vertrouwen en loyaliteit opbouwen. Dit maakt je branding tot een onmisbaar fundament voor je bedrijfsvoering én je marketing.
Marketing is hoe je dat merkverhaal vertelt en hoe je producten of diensten (die je merkverhaal bewijzen) promoot via campagnes, activaties en andere strategieën. Waar branding langdurig en strategisch is, richt marketing zich op korte- en middellangetermijnresultaten. Sterke branding maakt marketing effectiever en zorgt ervoor dat klanten niet alleen iets kopen, maar zich ook verbonden voelen met je merk. Zo versterken branding en marketing elkaar voortdurend.
Branding als pull-strategie
Branding werkt als een magneet. Het trekt klanten aan zonder ze direct te overtuigen. Een sterk merkverhaal, een herkenbare stijl en duidelijke waarden zorgen ervoor dat mensen zich aangetrokken voelen tot je bedrijf. Hoe beter je branding, hoe meer klanten zich ermee identificeren en uit zichzelf voor jou kiezen. Dit maakt branding een langetermijnstrategie die vertrouwen opbouwt.
Marketing als push-tactiek
Marketing zorgt ervoor dat je aanbod zichtbaar wordt. Met advertenties, SEO en social media breng je jouw producten of diensten actief onder de aandacht. Dit is de ‘push’-kant van de strategie. Je geeft mensen een reden om nu in actie te komen. Zonder sterke branding voelt marketing vaak als losse flodders. Een goed merkverhaal maakt marketing strategischer, eenvoudiger én effectiever.
Het mag duidelijk zijn dat je altijd op zowel branding als marketing in moet zetten, maar de vraag is in welke verhouding. De sleutel ligt in de balans. En in de juiste volgorde. Een sterk merk vormt altijd het fundament: het zorgt voor herkenning, vertrouwen en de juiste associaties. Pas wanneer dit stevig staat, kan marketing dit krachtig gaan verspreiden en activeren.
Een nieuw merk zal natuurlijk extra moeten investeren in zichtbaarheid en merklading. Bekender worden, duidelijk maken waar je voor staat en zo mensen aan je merk gaan binden. Naarmate de merkpositie sterker wordt, is er minder budget en energie nodig om de merkpositie te behouden. Toch is het van groot belang voortdurend in branding te blijven investeren. In het boek ‘The Long And Short Of It’ van Les Binet en Peter Field wordt dit perfect toegelicht.
Maar, met alleen een sterke merkpositie ben je er niet. Je zult actief moeten zijn om resultaat te behalen. Hoe? Dat hangt helemaal van je product, markt, doelstellingen en budgetten af. Maar uiteraard kunnen we door het gebruik van data en technologie jouw doelgroepen steeds gerichter en efficiënter bereiken. Denk aan slimme retargeting, personalisatie op basis van klantdata en strategisch geplande campagnes. Daarnaast is het essentieel om continu te meten en bij te sturen. Wat werkt goed? Waar haken potentiële klanten af?
De perfecte balans tussen branding en marketing? Die is voor elk bedrijf anders. Maar één ding is zeker: branding en marketing zijn geen losse eilandjes. Ze versterken elkaar en zorgen samen voor groei.
Wil jij weten hoe je branding en marketing strategisch kunt combineren voor maximale impact? Plan een call voor een vrijblijvend gesprek.
Gewoon eens babbelen over jouw vraagstuk of nieuwsgierig wat wij kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Laat je gegevens achter en wij bellen je binnen één werkdag terug voor het maken van een vrijblijvende kennismaking.